luni, 2 martie 2015

Cugetari Libere#1

Back in thinkness sau altfel spus Cugetari libere #1

Motto: Insanity is doing the same thing over again and expecting different results. (Einstein) si Be the change that you wish to see in the world. (Gandhi)

Versatila engleza :) insa fluenta mea in engleza literara lasa de dorit, asa ca ma voi exprima liber in dulcele grai mioritic. :)))) cate sabloane .....

Context:
De doua luni am un nou rol - MAMA - iar azi e prima zi in care oasele si neuronii mei se itesc sa vada lumea.
Am citit ca turbata despre sarcina, mama, parinti, alaptare ...copii ...si am simtit nevoia sa ma exprim in eter.
Vor fi texte scrise pe apucate :) cand Matei va dormi probabil ....si foarte important de mentionat este faptul ca desi am pregatirea si expercitiul documentarii exhaustive voi exprima doar gandurile mele si concluziile personale referitoare la aceasta noua experienta si la ceea ce ajung sa inteleg din noua mea viata. Astfel :) rog sa criticati constructiv.

Carti la care voi face referire pe parcursul ideilor mele liber curgatoare - ca sa raman in spiritul blogului - sunt doua pana acum: "I Am OK, You Are OK" de dr. Thomas Harris si "Unconditional Parenting" de Alfie Kohn. Se gasesc ambele traduse in limba romana (am citit in original): prima la editura 3, a doua la diverse edituri - se gasesc in librarii si online.

#1
Ziceam ca am citit tone de articole de la cum sa privesti copilul pana la cum sa tii copilul ..si cum sa nu tii copilul...mii de sfaturi zboara pe net si bazaie non-stop.
Am ales sa scriu despre ce voi simti si am sa scriu sporadic dupa cum spuneam (si acum posibil sa se intrerupa fluviul ideatic in cateva minute :) ) deaorece o data scris CUVANTUL gandit iti ridica nivelul de responsabilitate a proprii gandiri.

Ce m-a pornit a fost o emisiune la Radio Romania Cultural unde se mentiona ca se fac tabere pentru copii unde acestia ....socant ...invata sa se joace in natura cu pietre si bete ....
Pauza in creierul meu .... curs ca sa arunci cu pietre ...

si Matei e cu ochisorii mari ...revin :)

Asa. Ce am inteles eu de aici. Bravo celor care stiu sa profite de sansele (oportunitatile :) ) din piata si au creat un concept comercial in jurul denaturalizarii existente tot mai acut in aceasta era.
Mi-amintesc o gluma de prin studentie ..era pe la inceputul google-itului si ziceam:ask google "where are my keys?" "On the fridge...you moron!!!!! As always!!!".
Ma simt parte din aceasta gluma. Si eu m-am trezit cautand acerb articole despre alaptare pentru ca m-am indepartat de simtul natural si in loc sa ma opresc si sa simt....caut un expert sau consultant care sa ma ajute. Am fost fericita ca ei exista ...sicera sa fiu..pentru ca se pare ca e nevoie sa invatam sa aruncam cu pietre si sa ne jucam cu bete. Simt ca exista riscul sa uitam sa respiram ;) bine ca ramane doar un risc, tinand cont ca suntem bine echipati genetic si facem asta in mod natural.

Dar cu restul cum ramane? Ne-am salbaticit in si prin tehnologizare, apartinem junglei digitale. Radem la replica "da-mi link sa vad cum ninge afara" ....dar cred ca suntem fix p-acolo.
Citeam despre educatie si invatamant. Cert, in Romania e nevoie de multi ani de regenerare...insa nu stiu daca ma simt bine la ideea ca o asteptare curenta e ca baiatul meu sa fie programator de la 5 ani...(un articol ....il gasesc daca e nevoie...in care se descria ca in Anglia copiii de 5 ani invata programare) ....daca el vrea sa fie alpinist?! O sa fie privit ca un bizar....cum, bai, tu vrei in natura?!? Ce e aia?!?!?

Dar poate temerea mea doar una a parintilor in genere: copilul meu sa aiba tot ce e mai xyz ..sa fie xyz...sa etc
Daaaa. Aici ajung sa fac referire la cele doua carti.
Provocarea principala pentru mine si Gabi este sa ramanem conectati la ce vrea Matei si la ce va sa fie el.
Alfie Kohn ofera exemple despre cum ar fi de dorit sa nu iti cresti copilul si in mare subscriu celor descrise de el. Thomas Harris ofera metodologie si instrumente psihanalitice moderne -le zic eu- pentru a reusi sa rupi paradigma si lasi loc schimbarii.

Acum ca am trecut pe hartie :) cuvintele volatile care ma bantuiau, inchei, pentru moment.
Astept sugestii si critici ;)


A voastra
Crisa


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu