marți, 7 aprilie 2009

Revenire: un barbat si mai multe femei

Viteza rapida a vietii din jurul meu m-a ametit :)

Haruki Murakami ma obsedeaza deja, fantasticul din fiecare nuvela e fascinant si ma absoarbe.
Obsesia lui pentru femeile banale, despre care nu se poate spune ca sunt frumoase, pe care doar el le vede frumoase, obsesia pentru detalii, jazz si linia abrupta a gandurilor, toate ma poarta continuu catre Japonia moderna, dar imuabila deopotriva.

Haruki mi-a tinut companie si in timpul zborului de luni si marti.
Cu ocazia vizitei la castelul din Hirshburg, mi-am reamintit cat de linistite pot fi orasele nemtesti. Cred ca doar Berlinul - unde nu am fost - este mai colorat in spirit si mai viu.
E o stare frumoasa sa bei vin la mii de kilometri altitudine, sa ai muzica la maxim direct pe timpane - ascultand obsesiv aceeasi melodie - si sa citesti despre angoasele unui japonez de 50 de ani sau despre iubirile pasive, banale sau nebunesti ale unui tanar japonez pierdut prin Tokio.

Ceea ce ma atrage la Murakami este abruptul din scrierea lui: schimba planurile ideatice atat de brutal, uneori, incat ai putea fi tentat sa crezi ca delireaza. In nuvela "Dezastrul minier din New York" am simtit cel mai bine aceasta putere a lui de a pica in abis cu o idee si de a reveni cu ea in partea cealalta a lumii, mentinand treaz nucelul, dar forma neavand nici o legatura cu ce era la inceput.

Asadar am in cap Murakami, business, filme, Clubul Taranului.
Marely and me - am invatat ca ceea ce visezi ca vrei nu are neaparat legatura cu ceea ce vrei.
Seven Pounds - primul film care merge pana la capat!
Star Trek - un scenariu actual, gen operele lui Caragiale - de-o actualitate acuta.
Watchmen - bun film :) daca iti place Sin City
He's just not into you - idei bune si paralele cu tinta clara.
Viky Cristina Barcelona - Penelope e dementiala :)
Easy Virute - o lectie buna pentru baieti :) si femei!

Azi la Clubul Taranului a fost "Un barbat si mai multe femei". Imi plac cei doi - se muleaza dupa audienta.
Am mai vazut piesa. Azi a fost clar diferita: publicul era diferit in seara asta - putin cam plictisit si fara chef de interactiune. Asa ca, ar fi putut alege sa iasa prost prestatia lor, insa au ales sa animeze sala. Sunt doi actori extrem de talentati si care te surprind, daca le dai voie.

Pana la urma asa e orice act artistic: te surprinde daca ii dai voie.

De la Drump UP - care te bucura numai daca iti dai voie sa te bucuri, pana la Un barbat si mai multe femei, si pana la Murakami si iubirile bolnave sau banale: toate te pot surprinde, invata, doar daca le dai voie.

Astept nervos deja sa termin "Salcia oarba, fata adormita" ca sa pot trece la urmatoarea carte - nu m-am decis inca exact care ....urmeaza insa.
A fost prima "In cautarea oii fantastice" si traseul a urmat "La sud de granita, la vest de soare" , acum ajung la nuvelele din "Salcia oarba, fata adormita".
Doar un japonez ar putea intitula o nuvela asa.

Io.

Un comentariu: